23 lis

Poradnik – co producenci żywności wymagają od dostawców surowców i dodatków spożywczych

W aktualnościach dotyczących branży spożywczej niedawno pojawił się wymowny artykuł Zmiany na rynku dostawców surowców do produkcji spożywczej, obrazujący zagrożenia jakie zidentyfikowano na rynku dostaw surowców do producentów żywności. Jak się okazało w praktyce, głównym problemem dostawców jest błędne rozumienie Rozporządzenia UE 1169/2011, co powoduje nieporozumienia z odbiorcami, ich klientami. Artykuł wzbudził zainteresowanie i odbił się szerokim echem w branży, co spowodowało lawinę pytań i uwag. Dlatego postanowiliśmy napisać skrócony poradnik dla dostawców, który należy wykorzystać do lepszej obsługi klientów oraz pomocy zakładom produkcyjnych w dostosowaniu się do obecnych norm prawnych związanych z obowiązkami wynikającymi z Rozporządzenia UE 1169/2011. Większość porad naszego poradnika jednak nie pochodzi od nas, a są to sugestie zgłoszone przez technologów i właścicieli firm produkujących żywność, z którymi mamy kontakt ponieważ używają Kalkulatora Wartości Odżywczych Nutrition Calculator FOODCAL. Te sugestie powstały w kontekście ich kłopotów z liczeniem wartości odżywczych i są na prawdę przydatnymi wskazówkami jak dostawcy mogą pomóc producentom w tym zakresie, przez co oczywiście umocnią swoją pozycję na rynku. Trzeba dodać, że jak zwykle bywa w biznesie, kto pierwszy ten lepszy, bo kiedy wszyscy dostawcy będą już tak postępować równowaga na rynku zostanie wyrównana. Z naszej strony uzupełniliśmy te sugestie o porady dotyczące wykorzystania naszego oprogramowania FOODCAL jako platformy do kontaktu na linii dostawca-odbiorca, co akurat służy obu stronom równolegle.

 

Sugestie producentów żywności dla dostawców surowców i dodatków do produkcji.

Dostawco!
1. jeżeli nie masz w specyfikacjach swoich surowców podanych wartości odżywczych, GMO i alergenów, jak najszybciej uzupełnij je tak abyśmy mogli na podstawie tych specyfikacji odpowiednio zredagować informację na etykietach zgodnie z Rozporządzeniem UE 1169/2011

2. jeżeli wydaje Ci się, że Twój produkt jest tak standardowy, że jego wartości są powszechnie znane, to powinieneś też wiedzieć, że podczas kontroli nie powiemy nikomu, że produkujemy z powszechnie znanych surowców, tylko musimy podeprzeć się dokumentacją, więc potrzebujemy rzetelne i kompletne dane przekazane w wiarygodnej formie

3. jeśli uważasz, że drukowanie specyfikacji dla każdej dostawy to kłopotliwa sytuacja, skorzystaj z Internetu, prześlij dane swoich surowców do biura Kalkulatora Wartości Odżywczych FOODCAL i zostaną one dodane do powszechnie dostępnego katalogu surowców, gdzie w każdym momencie, każdy klient będzie mógł do nich mieć dostęp

3. jeśli uważasz, że przesyłanie zaktualizowanych specyfikacji do wszystkich Twoich klientów to kłopotliwa sytuacja, skorzystaj z możliwości jakie daje FOODCAL i wyślij do kalkulatora dane swoich surowców. Zostaną one dodane do powszechnie dostępnego katalogu surowców, gdzie w każdym momencie, każdy klient będzie mógł do nich mieć dostęp

4. optymalnie dla nas producentów, będzie jeśli podczas liczenia wartości odżywczych za pomocą kalkulatora będziemy mogli wybierać z katalogu surowców również te kupowane od Ciebie, bo wtedy od razu możemy je automatycznie dodawać do receptur naszych produktów

Powyższe wskazówki to najczęściej przekazywane nam uwagi, które producenci żywności chcieli przekazać za naszym pośrednictwem swoim dostawcom. Podobno informacje przekazywane handlowcom tych firm są zazwyczaj nieskuteczne, w co akurat nie trudno uwierzyć , więc w trosce o profilaktykę i wcześniejsze rozwiązanie tworzących się problemów staramy się zaangażować w dialog między stronami.

Dodamy tez kilka porad i wskazówek od siebie:

– faktycznie nasz program do liczenia wartości działa tak, że jeśli surowce są wprowadzone do katalogu, użytkownik kalkulatora nie traci czasu na dodawanie samemu wartości dla poszczególnych surowców tylko jednym kliknięciem zaciąga je do swojej receptury, a kolejnym kliknięciem przelicza całość wartości dla swojego produktu, więc obliczenie receptury mieści się w 1 minucie

– ciekawe dla dostawców, którzy szukają nowych klientów na pewno jest to, że surowce poszczególnych dostawców są widoczne na osobnych listach oznaczonych nazwą firmy, a dostęp do list mają wszyscy użytkownicy kalkulatora, więc to dla każdego dostawcy dodatkowa promocja i możliwości ofertowania nowych klientów

– pracownicy Kalkulatora Wartości Odżywczych FOODCAL pomagają przygotować odpowiednią i zgodną z przepisami dokumentację oraz udostępnić ją klientom, więc nie musisz angażować swoich pracowników co zmniejszy Twoje koszty

– dla lepszej obsługi jesteśmy też w stanie udostępnić dodatkowe usługi takie jak np. drukowanie atestów i specyfikacji PDF prosto z katalogu surowców, co może spowodować obniżenie kosztów obsługi klientów.

Na koniec chcemy zachęcić do kontaktu:
Jeśli produkujesz surowce i dodatki dla przemysłu spożywczego lub reprezentujesz dostawcę takich surowców, daj nam znać – przedstawimy Twojej firmie szczegóły dodania swojej oferty do katalogu  surowców kalkulatora FOODCAL. Napisz do nas na maila: kontakt@nutrition-calculator.pl lub zadzwoń 730 111 365.

 

 

Mamy nadzieję, iż  wątpliwości są rozwiane. Zapraszamy do korzystania z naszego oprogramowania, a w przypadku dalszych pytań służymy pomocą.

Redakcja
Kalkulator Wartości Odżywczych / Nutrition Calculator FOODCAL
https://pl.nutrition-calculator.com

Polub nas na Facebooku
https://www.facebook.com/kalkulator.wartosci.odzywczych.foodcal

related posts